Mentaal en fysiek gezond blijven tijdens een (CORONA) crisis.


Zijn het voor jou ook uitdagende tijden…? Waarschijnlijk wel. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Tijdens normale conjunctuur is het soms al moeilijk om bepaalde situaties het hoofd te bieden, laat staan tijdens een (Corona) crisis. Daarom willen we je wat tips geven die kunnen helpen om ook deze crisis het hoofd te bieden.

Neem nieuws en media strategisch binnen!

De kans dat het nieuws je happy maakt is tijdens het normale leven al bijzonder klein. De kans dat het nieuws je nu happy maakt is nog veel kleiner. Waar was jij wanneer vliegtuigen in de WTC torens vlogen? De kans is groot dat je het herinnert alsof het gisteren was. Zat je naar het nieuws te kijken? Op het moment zelf waarschijnlijk niet. Wat ik wil zeggen is dit: Belangrijk nieuws komt je sowieso wel aan de oren, daar kun je niet om heen. Wil je toch goed op de hoogte blijven van het nieuws over de Corona crisis? Bekijk het nieuws dan strategisch, en niet op elk moment van de dag. Zet een specifiek moment op je agenda om naar het nieuws te kijken. Doe dit niet ’s morgens, of je dag is al naar de knoppen voor ze goed en wel begint. Doe dit ook niet net voor het slapengaan. Je brein heeft anders net voor het optimaal kan uitrusten een impuls gekregen die je waarschijnlijk zorgen maakt, en het kan hier nu de ganse nacht op werken. Mijn advies: Wil je het nieuws toch per se volgen, doe dat dan aan het einde van je (werk)dag en beperk het tot maximaal 25 minuten.

Wees niet te streng voor jezelf.

Ben je niet even productief als anders? Slaap je al eens wat langer uit? Stel je al eens makkelijker eens iets uit in deze periode? Wees niet te streng voor jezelf. We zitten in een situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Nieuwe situaties vragen altijd een soort van adaptatie tijd… (Ik ging bijna zeggen incubatietijd, maar dat lijkt me misschien niet zo gepast.) We zullen als mensen, als ondernemers, als familie en vrienden moeten leren omgaan met situaties als deze. De kans is immers groot dat ze hier zullen blijven, of blijven terugkomen. Wees dus wat zachter voor jezelf als je tot de vaststelling komt dat je niet je systemische, goed georganiseerde zelf bent in deze periode.

Werk aan je fysieke gezondheid.

Het continu binnen blijven zal als je niet oplet een impact hebben op je fysieke gezondheid. Er gaan nu al termen als “Coronakilo’s” op social media rond, en we zijn nog maar goed 18 dagen ver. Nu is het dus een ideaal moment om je beweging terug op een hoger niveau te brengen. Experimenteer eens met een “Start to Run” of neem nog eens die oude fiets van onder het stof. Je zou elke dag best iets van fysieke inspanning doen. Wandelen, lopen en fietsen behoren in periodes van lockdown waarschijnlijk tot de makkelijkste opties. Start voorzichtig op en bouw voor jezelf een nieuwe gewoonte. De kans is groot dat je na deze uitzonderlijke periode gewoon verderzet omdat het een nieuwe gewoonte geworden is! Elk probleem heb z’n voordeel zou wijlen Johan Cruyff zeggen zeker?

Zoek verbinding met vrienden, familie, collega’s…

Hoewel we beter even wat minder fysiek afspreken met elkaar, is het net nu belangrijk om extra aandacht te besteden aan sociaal contact. Social distancing hoeft niet per se asociaal isolement te worden. Gebruik vooral de nieuwe technologieën om een extra dimensie te geven aan je contact met vrienden, familie en collega’s. Bijna elke social media app laat je tegenwoordig wel videobellen. En er zijn uiteraard ook professionele tools als Zoom en Skype for business.

Test eens die meditatie app…

En nu we toch over je brein bezig waren. Ga eens die meditatie app proberen waar je al een aantal keer reclame van gezien hebt in je facebook feed. Er zijn er wel wat: Headspace, Calm, BrainFM,… Misschien helpt het je wel om even uit te tunen uit bepaalde negatieve gedachten die je momenteel hebt. Shop je in deze periode ook liever lokaal, dan is Ademruimte van Veerle Dobbelaere ook aanrader. Of ben je een apple watch gebruiker? Wist je dat daar een standaard ademhaling app op zit? Just breathe!

Hoewel ik je daarstraks zei dat je niet te streng moet zijn met jezelf, is het wel belangrijk dat je iets doet met de info die je krijgt. Dus tenzij je je loopschoenen al aan hebt stel ik voor dat je nu een break neemt om fysieke inspanning te leveren!

Veel succes!

BLS Logo White BG.png

QUICK LINKS

© 2020 by Business Life School

GET IN TOUCH

Cederlaan 27/1 2610 Antwerpen (Wilrijk)

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Mis geen enkele update!