Sluit Geen Partnership Vóór Je Deze 5 Tips Hebt Gelezen.

Bijgewerkt: apr 8

Extreme situaties vragen extreme oplossingen. Misschien dacht je voor heel deze Corona crisis zelfs nooit aan een partnership.

Deze situatie kan mogelijk je inzicht totaal veranderen. Een partnership is per definitie niet per se een extreme oplossing, integendeel. Maar hoe zet je nu zo'n partnership op? En waarop moet je vooral letten? Hieronder een aantal richtlijnen en aandachtspunten.1. Denk Win+win(+win).

Een van de eerste zaken waar ik meteen aan denk is: denk win-win-win. Ja, een "triple win" is natuurlijk beter dan een "double win"... Laat me even verduidelijken. In eerste instantie kijk je natuurlijk wat je potentiële nieuwe partner en jij uit de samenwerking kunnen halen. Da's alvast al de "double win" en ook belangrijk om beide partijen te incentiveren om voluit te gaan voor de samenwerking. Maar begin eens met de eindklant in gedachten. Wat heeft de eindklant te winnen bij jullie samenwerking? Haalt hij betere producten in huis? Haalt hij deze producten sneller in huis? Komt er meer expertise op hem af? Kan hij beroep doen op een extra service die hij nu niet kan vinden?

Het is een natuurlijke reflex om wanneer we onder druk komen te staan eerst te gaan kijken naar de win die er voor ons zelf in zit. Ik nodig je uit om deze reflex even te parkeren en te kijken hoe je vooral je eindklant kunt helpen met je toekomstige fusie of partnership. Hoe beter je dit zult kunnen communiceren aan die eindklant, hoe groter de kans op een succesvolle samenwerking.2. Reputatie.

Een nieuwe partnership opzetten is per definitie in het begin altijd aftasten. Maar voor je in de partnership start kun je heel wat onderzoek doen. Het is belangrijk dat de partij waar je mee in zee gaat een solide geloofwaardigheid heeft opgebouwd. Als je kiest voor een echte partnership ga je immers een lange tijd met deze partner in zee en is het de bedoeling dat jullie voor lange tijd jullie samenwerking uitbouwen. Zorg er daarom voor dat je partner (en jij ook natuurlijk) een goeie reputatie heeft. Je kunt de dag van vandaag heel wat checken via social media en online kanalen om de reputatie van je potentiële partner na te trekken. Ga hierbij ook eens te rade bij je netwerk. Kennen mensen de partner waarmee jij binnenkort in zee gaat? Hoe zijn hun ervaringen? Hoe is een eerdere samenwerking verlopen?3. Partnership vs. Joint Venture?

Dat brengt ons naadloos bij het volgende. Ga je voor een partnership? Of eerder een joint venture. De manier van samenwerken moet natuurlijk op voorhand goed uitgewerkt worden zodat nadien alles vlot verloopt en verstekend werkt. Wat is nu het verschil tussen een partnership en een joint venture? Bij een partnership is het meestal zo dat er een volledig nieuwe vennootschap opgericht wordt of een partij zich inkoopt in een bestaande vennootschap. Op deze manier kan het bestuur van die bestaande vennootschap helemaal veranderen. Soms blijft de huidige zaakvoerder aan het roer, maar er kunnen ook meerdere bestuurders komen uiteraard. Een joint venture is meestal een tijdelijke samenwerking. Hoewel hier ook nog veel variaties mogelijk zijn is het meestal een samenwerking tussen partijen om een project neer te zetten die anders mogelijk te groot is om alleen te doen. Optimalisatie van de kosten/investeringen is hier dikwijls een belangrijke drijfveer. Zo kondigden Proximus en Orange in juli 2019 een joint venture aan. En hoewel deze samenwerking nog niet zonder slag of stoot is verlopen kun je snel de meerwaarde terugvinden. Beide operatoren blijven een individuele commerciële koers varen, maar mikken op een jaarlijkse besparing van 35-40 miljoen en 30 miljoen respectievelijk.4. Grootte Van Je Partner.

Bij het opzetten van een partnership zie je in de praktijk dikwijls dat een kleinere speler een grotere aantrekt in de samenwerking. Hoewel dit een aantal voor de hand liggende voordelen heeft, dien je ook rekening te houden met een aantal belangrijke nadelen. Een grotere partner kan een enorme meerwaarde betekenen door fondsen aan te wenden die het partnership snel naar een behoorlijk niveau kan tillen. Maar wanneer een grotere partner tot de vaststelling komt dat het project niet van de grond komt als gepland, is de kans ook groter dat ze het partnership sneller verbreken en er "hun verlies op nemen". Dit kan de kleinere partner, achterlaten in een precaire situatie. Door de samenwerking en de kapitaalsinjectie is de kleinere speler dikwijls ook minderheidsaandeelhouder geworden.5. Lange Termijn Doelen.

Van bij de opstart van de gesprekken om samen te werken is het belangrijk om te kijken naar de lange termijn doelen. Initieel zijn de gesprekken misschien gestart vanuit een onmiddellijke nood of wens van een of meerdere partijen, toch is het belangrijk om de lange termijn doelen niet uit het oog te verliezen. Veel partnerships vallen uit elkaar omdat lang termijn doelen niet dezelfde blijken te zijn. Zorg dat dit jou niet overkomt!Heb je een aantal waardevolle tips gehaald uit dit artikel, of ken je een ondernemer die op het punt staat in een partnership te stappen? Stuur ze gerust dit artikel door.
BLS Logo White BG.png

QUICK LINKS

© 2020 by Business Life School

GET IN TOUCH

Cederlaan 27/1 2610 Antwerpen (Wilrijk)

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

Mis geen enkele update!